croatian_wrought_iron_vw_beetle_6975-a-300x200

U atraktivnom scensko-glazbenom spektaklu “Love”, s kojim članovi ansambla Cirque du Soleil redovito nastupaju u hotelu Mirage u Las Vegasu, pojavljuje se i jedna buba. Otkrio ju je Paul McCartney dok je još bio u ljubavi s Heather Mills, a osmislio ju je Željko Vrbanus, sisački poduzetnik kojemu je volkswagen od kovanog željeza samo jedna od željeznih “igračaka” iz njegove radionice.

Posrednica za taj “angažman” bila je Sisčanka Renata Matijašević, Željkova dobra prijateljica koja se na jednom od skijanja upoznala s bivšom suprugom slavnog beatlea. S vremenom su poznanice postale dobre prijateljice i Renata je često bila gošća u kući Paula McCartneya. Jednom prilikom pokazala mu je i fotografiju neobične kičaste bube, koju je njezin susjed ručno napravio.

76791 (1)
– Buba koju sam prije šest godina napravio s bratom i jednim našim radnikom sva je kao od željezne “čipke” – objašnjava 54-godišnji Željko Vrbanus. – Na nju smo potrošili 3850 sati, a napravljena je za sajam metala u Münchenu. I doista, bila je pravi hit. Osim što smo za nju dobili nagradu, stavljena je i na plakate sajma. Renati se buba veoma svidjela i odlučila je tu svoju fascinaciju podijeliti s Heather i Paulom McCartneyem.
Dakako, bilo mi je drago kad je uzela fotografiju, ali od toga nisam ništa očekivao. No, nakon nekoliko dana nazvali su me i rekli mi da bi Paul želio izraditi repliku moje bube za mjuzikl “Love” na kojem radi. Budući da on jako dobro zna što je zaštita autorskih prava, pitao me koliko novca tražim za odobrenje. Nisam tražio ni centa. Želio sam samo da na ulaznici, makar i na poleđini, piše “Buba by Vrbanus, Sisak, Hrvatska”. Dobio sam čvrsto obećanje da će tako i biti i da je to najmanje što se može učiniti. Meni bi to zaista mnogo značilo, a bilo bi dobro i za Hrvatsku.

croatian_wrought_iron_vw_beetle_6974-a

 VW “buba” iskovana je od željeza 2002. godine. Na automobilu je 24-karatna pozlata, za čije je nanošenje trebalo 250 sati. Na njega je postavljeno 5.500 Swarovski kristala, za što je trebalo još oko 160 sati.
Vrbanus je automobilom obišao brojne sajmove u svijetu, za automobil su mu nudili i 500.000 eura.

2-Beetle-by-vrbanus

iron_volkswagen_beetle_2

v5

Kada je pak o novčanoj procjeni ove prekrasne “bube” riječ, Vrbanus nam je ispričao jednu zgodu.
– Nakon što su mi nudili 250 i 500 tisuća eura, jedan me gospodin pitao što ako on donese milijun eura? Ja sam mu na to samo odgovorio: Ako donesete milijun eura, makar ću lakše plakati! – u smijehu nam je prepričao gospodin Vrbanus.

Izvor:Gloria.hr, Snježana Dragojević Harapin. www.glas-slavonije.hr, R. Mesić, youtube.