AKUMULATORI

Kako prepoznati istrošenost akumulatora?

Starije generacije majstora će vam vrlo vjerojatno reći kako se stanje vašeg akumulatora može utvrditi prema razini elektrolita. Na žalost, odmah vas moramo razočarati. Ništa od toga. Više nema bijelih prozirnih akumulatora kao što je nekad bila Vesna, kod kojih ste odokativnom metodom mogli utvrditi razinu elektrolita a time i stanje akumulatora. Većina današnjih akumulatora su zatvoreni u crnu, sivu, a oni najbolji čak i u crvenu plastiku. Ali svi su neprozirni. Osim toga, današnji akumulatori dolaze u pravilu u SMF varijanti, što znači kako nemaju čepova tako da vi ne možete izmjeriti razinu elektrolita čak i kada bi ste to željeli.

No, bez obzira na navedeno, postoje drugi načini kako možete provjeriti je li vaš akumulator došao do kraja svoj puta.

–Paljenje traje koju mikro sekundu dulje, više ne pali na prvi zub, prvi je indikator kako bi ste trebali posjetiti svog mehaničara.

– Glazba u vašem automobilu svira znatno kraće nakon gašenja vašeg automobila ovo je također znak da vaš akumulator više ne radi kao nekad prije.

– Ako je vaš automobil opremljen start-stop tehnologijom, a vaš automobil nastavlja raditi samo start-start tehnikom, tj. ne želi se ugasiti na semaforu ili to čini vrlo rijetko – vrijeme je za provjeru akumulatora. No, kod ovog simptoma morate biti posebno oprezni, jer kako bi se vaš start-stop sustav uopće aktivirao, vaš automobil prvo mora zadovoljiti neke uvjete poput unutrašnje i vanjske temperatura, temperature motora itd. Ali ako se vaš start-stop sustav ne aktivira baš nikada, postoji mogućnost kako je odgovoran vaš akumulator.

– Vaš automobil prilikom paljenja dojavljuje pogreške koje se mogu povezati s padom napona, najsigurniji je znak da je došlo vrijeme da posjetite svog omiljenog mehaničara.

Ako ste prepoznali svoj automobil u nekom od prethodnih opisa ne morate odmah paničariti, no svakako je preporuka da provjerite svoj akumulator. Ono što je stvarno pouzdano za provjeru istrošenosti akumulatora su testeri za akumulatore kojima su opremljene gotovo sve kvalitetnije automehaničarske radionice.

Elektronski testeri u samo tridesetak sekundi testiraju startni napon vašeg akumulatora. Postupak je potpuno siguran i bezbolan za vaš automobil i vrlo brzo vam daje pouzdanu informaciju o stanju vašeg akumulatora.

Naš savjet je da prilikom svakog servisa, najmanje jednom godišnje, provjerite stanje vašeg akumulatora. Iznenadili bi ste se koliko često akumulatore izdaje snaga čak i u ljetnim mjesecima. Stoga, provjerite zdravlje svog akumulatora na vrijeme, a ukoliko nalaz bude pozitivan, savršen akumulator za zamjenu potražite u širokoj paleti vrhunskih Topla ili Vesna akumulatora u našoj trgovini. Garancija koju dajemo je 2 ili 3 godine, ovisno o izabranom akumulatoru.

TEKUĆINA ZA STAKLA

Zašto je bitno zimi korisiti odgovarajuću tekućinu za pranje stakla?

Tekućine za pranje vjetrobranskog stakla imaju svoju sezonu. Ako zimi koristite ljetnu tekućinu za pranje stakla ili pak običnu ili destiliranu vodu, praktično je isto kao da ne koristite ništa. Čim temperatura padne ispod nule, a to je u kontinentalnoj Hrvatskoj svake zime neminovno, sustav za prskanje stakla će se smrznuti. Ne samo da ga do odleđivanja nećete moći koristiti nego i riskirate pucanje spremnika, cijevi i oštećenje brizgaljki sustava, a u najgorem slučaju i kvar na pumpi koja transportira tekućinu.

Zato je pametno prije svake zime potrošiti ljetnu tekućinu i spremnik napuniti specijalnom zimskom koja se ne zamrzava do temperatura koje graniče s polarnima.

FOROL GLASSAN - 20ºC - sredstvo za pranje vjetrobranskog stakla

Sredstvo za pranje vjetrobranskog stakla i zaštitu od smrzavanja sistema za pranje vjetrobranskog stakla. Pogodno je za korištenje u svim vremenskim uvjetima. Ne oštećuje lak, štiti gumice na brisačima pri čemu efikasno uklanja masnoće, prašinu, insekte i led. Ekološki je prihvatljiv. Posjeduje vodopravnu dozvolu:Klasa UP/I-034-03/01-02/196Ur broj: 527-01-02/28-01-0002 Razrijeđen u omjeru 1:1 sa vodom dobivamo otopinu koja smrzava na cca -8ºC. Navedeni proizvod pronađite u našoj trgovini.

ANTIFRIZ

Koja je uloga antifriza?

Antifriz je poznat kao rashladno sredstvo čija je uloga hlađenje motora automobila, odnosno optimiziranje njegove temperature.

Mnogi poistovjećuju antifriz s rashladnom tekućinom, a rashladna tekućina je zapravo kombinacija antifriza i vode. Naime, preporučuje se da se antifriz koristi u odnosu 1:1 s vodom, ali taj odnos ovisi i od atmosferskih prilika u okruženju u kojem vozite automobil.

Tijekom zime postoji rizik od zaleđivanja vode koja hladi blok motora. Imajući u vidu da voda, kada je zaleđena, zauzima veću zapremninu nego kada je u tekućem stanju, i kada se led počne širiti može prouzrokovati ozbiljna oštećenja motora.

Shodno tome, uloga antifriza zimi je da spusti točku smrzavanja rashladne tekućine na razinu na kojoj do takve situacije neće doći.

Antifriz ima i antikorozivna svojstva, zahvaljujući kojima čuva metalne dijelove motora, hladnjaka i ostalih komponenti sustava za hlađenje u automobilu. Ipak, ne zaboravite da, kao što se ne preporučuje koristiti čistu vodu za potrebe rashladnog sustava, tako se ne preporučuje ni upotreba čistog antifriza.

Najbolji rezultati postižu se njihovom mješavinom koja se, kao što smo već naglasili, pravi u skladu s atmosferskim prilikama. Najbolje je koristiti destiliranu vodu za mješavinu s antifrizom budući da na taj način sprečavate stvaranje kamenca.

Isto tako, nikada nemojte miješati različite vrste antifriza! Ako niste sigurni koji antifriz se nalazi u rashladnom sustavu automobila, jednostavno promijenite rashladnu tekućinu. Prilikom zamjene rashladne tekućine, naročito kada se prelazi s jedne vrste antifriza na drugi, preporučuje se isprati rashladni sustav.

Na našem tržištu dostupan je antifriz različitih vrsta i kvaliteta. Od izuzetnog je značaja da ulijete odgovarajući antifriz u svoj automobil. Ako niste sigurni koja vrsta antifriza odgovara modelu vašeg automobila, pogledajte servisnu knjižicu ili nazovite ovlašteni servis.

 
 
Open chat
Bok,
kako ti možemo pomoći?

Max Autodijelovi Tim